Strani

sreda, 5. oktober 2016

Direktorica gospodinjstva

Še vedno, tudi v 21. stoletju gre za bistveno vprašanje neenakopravnosti odnosa med moškim in žensko: odpravo neplačanega gospodinjskega dela, gre za delitev dela v gospodinjstvu in gre za odpravo stereotipov o ženskih in moških poklicih, delu, sposobnosti, zmožnostih, nadarjenosti, gre za odpravo vzgojnih konceptov, ki sprejemajo ženske kot bolj gospodinjske in moške kot bolj šefovske. Ali je mati srečna, ker je tudi  direktorica gospodinjstva in ali je oče zadovoljen, ker je šef v službi? Ali se neenakopravnost začne v tem sprejemanju vlog?

1 komentar:

  1. Znana feministka Simone de Beauvoir je v prejšnjem stoletju napisala: On je subjekt, on je absolutno, ona je Drugi.
    To prejšnje stoletje poudarjam zato, ker z vidika današnjega iskanja ženske identite izgleda, kot da je to že davno. Kajti tako kot pozitivni zgledi iz preteklosti, se morajo ženske vedno znova izboriti med tim. tri K vlogami (kinder, kuche, kirche). Ta preteklost, ki je tako oddaljena, nas opominja na že znana dejstva, da se mora vsaka generacija vedno znova in znova naučiti, kaj ji govorijo vse te izkušnje in zanimive ženske/moški iz preteklosti, kje je naša vez z njimi.
    V nekem obdobju (konec prejšnjega stoletja) se je zdelo vprašanje delitve del znotraj družine že skoraj samo po sebi jasno in razumljivo, da gre za delitev del med moškim in ženskom, materjo in očetom, otroci. Zdelo se je, da so modeli ženska gospodinja ali pa working girl neuporabni. Vendar nekih novih modelov, kako doseči enakopravno delitev pri domačih opravilih, gospodinjstvu, pri plačanem osebnem delu ni in še dolgo ne bo. Novi modeli se sicer skušajo diktirati preko različnih trendov, npr. reklam, kjer posodo perejo moški, ali kuharskih oddaj, kjer prevladujejo moški kuharji, ali nagovarjanj žensk za določene poklice, ki naj bi bili bolj moški in obratno. Iščejo se modeli iz sveta mode, filma, glasbe, TV. Različni stili življenja pomembnih zvezd ali zvezdic, TV voditeljic ali TV voditeljev funkcionirajo kot iskanje novih vlog žensk. Če so to zdaj Ellen, Jenifer Lopez ali Beyonce, so bili taki zgledi pred leti Angelina Jolie, Madona, Sharon Stone, Oprah...Še prej pa Marylin Monroe (Nobody is perfect). Če so kuharske veščine zdaj bolj iskane, se zato tudi ženske pomikajo bolj k štedilniku. Če bo Ellen pomivala posodo, potem bodo vsi za. Pa ni tako enostavno, ker danes oba spola težko prevzemata tiste karte, ki so bile že razdeljene in popisane zanje. Direktorica gospodinjstva je zatorej lahko razumeti v zabavnem smislu kot nekdo, ki prevzema neko plačano delo in to lahko postane plačljivo, ker pa ni ugledno, mu daqmo še naziv. Po drugi strani pa se zdi, kot da je direktorica gospodinjstva bolj normalno za ženske kot za moške.Tu je jeziokovna raba poklica enkrat v korist ženskega spola, pa vendar jo to žali. Dejstvo je, da se večino prepirov in ločitev poveztuje prav z obremenjenostjo žensk doma, z vsemi domačimi, gospidnsjkimi opravili, skrbjo za otroke in za starješe, če gre za skupna gospodinsjtva.
    Zatorej je ta fotografijo "direktorica gospodinjstva" zgolj provokativna iztočnica za razmišljanje o novih konceptih družbenega in družinskega življenja, kaj so nove uopije današnjih mladih žensk in moških.

    OdgovoriIzbriši